Deli novico:

študij ob delu
Če bi radi kljub temu, da ste redno zaposleni, pridobivali dodatne kompetence in se izobraževali na določenem področju, potem je študij ob delu prava odločitev. Seveda s seboj prinaša prenekateri izziv, ki je povezan zlasti z usklajevanjem različnih življenjskih področij in časovno organizacijo, a če je to tisto, kar potrebujete ali pa si tega želite, potem nobena ovira ne bo previsoka.Študij ob delu imenujemo tudi izredni študij in je praviloma namenjen tistim, ki študirajo poleg dela oziroma vzporedno z obstoječo poklicno kariero delajo tudi na svojih kvalifikacijah, strokovnem znanju, novih veščinah in spretnostih. Nekateri se za študij ob delu odločijo tudi zato, ker bodo z višjim nazivom v službi napredovali ali pa se jim obeta boljše delovno mesto, če bodo pridobili določen naziv. Spet drugi pa se za izredni študij odločijo tudi iz drugih razlogov. Morda bi radi v svojem življenju nekaj spremenili ali pa pridobili dodaten poklic, da bi bili bolj zaposljivi na področju, ki jih res zanima. Z dodatnim študijem si zagotovimo več možnosti za zaposlitev in širše možnosti na splošno.

Zakaj in kdaj se odločiti za študij ob delu?

Izredni študij torej nikakor ni samo za tiste, ki bi radi v podjetju, kjer so zaposleni, stopili stopničko višje, ampak za vse, ki bi radi pridobili določen naziv, pa za to prej niso imeli priložnosti ali pa jih je življenjska pot vodila drugod.Študij ob deluVelika prednost študija ob delu je ta, da so študijske obveznosti dodobra prilagojene odraslim ljudem oziroma vsem tistim, ki imajo redno delo, a bi zraven radi še študirali. To pomeni, da je izredni študij v številnih vidikih enakovreden rednemu (zahtevnost, obseg študija), medtem ko se v razporejanju obveznosti in splošni organizaciji od njega pomembno razlikuje. Predavanja in vaje potekajo v popoldanskih urah ali ob koncu tedna, zaradi česar vam študij ob delu omogoča usklajevanje študija s poklicnimi in osebnimi obveznostmi.Poleg tega so tovrstni programi zasnovani zelo praktično in omogočajo kvalitetno povezavo teorije s prakso. Dodatna s tem povezana prednost je možnost takojšnje uporabe pridobljenega znanja na delovnem mestu oziroma trgu dela. Študenti ob delu pogosto razvijajo tudi druge veščine, ki so v življenju in na delu pomembne, na primer organizacija, komunikacija, disciplina in podobno. Kljub temu, da se izobražujejo, pa seveda ohranjajo redni dohodek.In, kar je še posebej pomembno, študij ob delu je zelo prilagodljiv ter individualno usmerjen. To pomeni, da ni nujno, da boste morali opravljati vse obveznosti, ki so navedene v programu oziroma predmetniku, ampak se lahko zgodi, da vam katero od njih tudi priznajo. To bodo ugotovili v pogovoru z vami in s pomočjo morebitnih dokazil o vaših minulih izobraževanjih, znanjih, spretnostih ter priznanih kompetencah. Zato se ne bojte povprašati po tem, koliko obveznosti boste morali opravljati, saj smo na B2 Sofizo zelo pozorni na vsakega posameznika in želimo, da svoje potenciale uresniči popolnoma po svoji meri.

Nekaj izzivov študija ob delu

Pomembno je vedeti, da študij ob delu oziroma izredni študij zahteva plačilo šolnine. Tudi tukaj vam B2 Sozifo prihaja naproti. Šolnino vam izračunamo individualno – na podlagi vaših izhodišč oziroma morebitnih priznanih predmetov. Omogočamo vam tudi obročno odplačevanje šolnine. In če se vam šolnina morda zdi kot ovira, naj dodamo, da mnogim predstavlja tudi pomembno motivacijo za čim prejšnje uspešno dokončanje študijskega programa.Naslednji izziv, ki ga prinaša študij ob delu, je zagotovo zahtevnost usklajevanja študija z delom in zasebnim življenjem. Dan ima samo 24 ur in dobra organizacija bo zagotovo ključ do uspeha. Z njeno pomočjo boste pridobili pomembno izkušnjo in dodatne veščine dobrega organiziranja svojega časa ter postavljanja prioritet.Izredni StudijNe pozabite na svoje zdravje in se zavedajte, da lahko preobilica naloženih obveznosti hkrati škoduje tako vašemu telesu kot počutju. Ne zadajte si preveč, postavite si smiselne prioritete in stopajte korak za korakom, da se izognete preobremenjenosti ter, ne nazadnje, izgorelosti.Za uspešen zaključek študija ob delu boste zagotovo potrebovali tudi kar nekaj samodiscipline, vztrajanja in trdne volje. Morda bodo prišli trenutki, ko bi najraje odnehali, a pomembno je, da vedno zrete proti zastavljenemu cilju ter se držite zastavljenih korakov. Verjemite, na koncu boste nase zelo ponosni!

Nasveti, ki vam bodo olajšali študij ob delu

In kaj nekdanji izredni študentje svetujejo tistim, ki se na študij ob delu podajajo prvič? Predvsem je pomembno, da imate ves čas v mislih svoj cilj, ki je bodisi strokovni naziv, napredovanje na delovnem mestu, menjava službe oziroma strokovnega področja ali pa osebni razvoj. Noben od teh ciljev ni napačen in ko si ga boste postavili, se večkrat spomnite nanj ter na to, kaj vse vam utegne omogočiti.Pomembno je, da študij ob delu vzamete z vso resnostjo. Obiskujte predavanja, saj boste s pomočjo aktivnega poslušanja od njih odnesli veliko več kot zgolj iz branja literature doma. Zapisujte si pomembne informacije, sprašujete o stvareh, ki vas zanimajo ali so vam nejasne. Med predavanji pozabite na telefon, ki hitro zmoti vašo zbranost, ter se osredotočite na vsebino. Verjemite, verjetno vam bo precej bolj zanimiva kot tista iz osnovnošolskih let. Naj vas predavatelji spoznajo, pojdite do njih in se ne bojte zavrnitve. Na takšen način se boste počutili bolje sprejeti in vključeni v organizacijo. Potrudite se za plodno sodelovanje in medsebojno komunikacijo, od katere boste odnesli res veliko.Dobro načrtovanje je ključ do uspeha. Zato si v koledar zapišite termine predavanj in vaj, označite roke oddaj nalog in preverjanja znanja. Premislite, če boste v tem času študijske obveznosti lahko uskladili s preostalimi. Včasih se tudi kaj zaplete (v službi, doma …), zato je dobro imeti tudi nekaj 'rezerve'. Načrtujte zanesljivo, z nekaj manevrskega prostora, in se svojega načrta kar najbolj natančno držite. Če vam zmanjka volje ali motivacije, je dobro, da imate ob sebi nekoga, ki vas pomaga spraviti nazaj v tirnice.Ucenje Ob DeluČeprav niste več osnovnošolec, pa je tudi v odrasli dobi pomembno, da si ustrezno uredite prostor za učenje. Seveda, študij ob delu zahteva tudi precej individualnega dela. Prostor za učenje naj bo prijeten, svetel in brez odvečne krame, ki bi le motile vašo osredotočenost. Izklopite telefon, priskrbite si lične pripomočke (barvna pisala, lepe zvezke za zapiske ipd.), mizo uredite tako, kot vam najbolj odgovarja. Ne pozabite na vmesne počitke in razgibavanje. Pomembno pa ni le, kje se učite, ampak tudi, kako. Nekateri si več zapomnijo, ko nekaj vidijo, spet drugi, ko to slišijo. Nekateri se popolnoma dobro znajdejo z branjem iz knjig, spet drugim odgovarja, če učno snov preoblikujejo v miselne vzorce ali zemljevide.In ne pozabite na zasluženo nagrado, ko nalogo ali izpit uspešno opravite. Zaslužite si jo!